Kasza perłowa uznawana jest za jedną z najpopularniejszych kasz w polskiej kuchni. Delikatna w smaku, pożywna, stanowi dobre źródło białka i błonnika. Jest doskonałym składnikiem zup, zapiekanek i sałatek. Idealnie smakuje jako farsz do gołąbków i danie główne z dodatkiem grzybów.
czas gotowania: 15 minut, doskonała do: wołowiny, gołąbków, zapiekanek
Cenos
Marka Cenos gości na polskich stołach od ponad 20 lat. Dzięki starannej selekcji składników i kontroli, jakiej poddajemy nasze produkty, możesz mieć pewność, że w opakowaniach znajdziesz tylko najlepsze i najbardziej wartościowe ziarna. Z produktami Cenos szybko i łatwo skomponujesz pożywne dania, które pokocha cała Twoja rodzina.
Polecamy również:
Cenos Kasza jaglana
Cenos Ryż naturalny brązowy pełnoziarnisty
Kasza perłowa jęczmienna
Przechowywać w suchym miejscu.
Pieczeń wołowa
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 80 minut.
Składniki: 1 kg wołowiny (polędwica lub inne mięso np. ligawa), 1 brokuł, pół słoiczka korniszonów, kilka świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Mięso nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, bulion, grzyby i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około godzinę. W czasie pieczenia polewamy pieczeń powstającym sosem. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z piekarnika, a sos zagęszczamy mąką. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.
Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa i pokrojone w plastry mięso wykładamy na kaszę i polewamy sosem.
Jeśli chcemy aby mięso było bardzo miękkie najlepiej natrzeć je oliwą i przyprawami i wstawić na kilka godzin do lodówki zanim zaczniemy je piec.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Karton
Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl